Šķūnis un tā pamati

Kā jau kārtīgam latvietim, garāžā sāk aptrūkties vietas dažādām dārza lietām (spaiņiem, grābekļiem, puķu podiem u.t.t.), kā arī vēlamies ziemas periodā dārza mēbeles glabāt zem jumta. Tā kā no mājas jumta konstrukcijām bija palicis vēl daudz kokmateriāla, izlēmām, ka Covid-19 pandēmijas apstākļos neko īsti tā pat nav ko darīt sabiedriskajā dzīvē, tad nu jāuzbūvē šķūnis, lai kokmaterāli kaudzē vienkārši nesatrūd.

Sākām ar to, ka izdomājām, kāda izmēra šķūnis būtu vislabāk, lai maksimāli efektīvi izmantotu esošo kokmateriālu. Izlēmām, ka 3x6m vainaga laukums būs labs.

Tad noskaidrojām būvvaldē, kādi nosacījumi jāizpilda. Galvenais, lai ir ievēroti 4m no zemes gabala robežas. Bet dažādās pašvaldībās var būt arī specifiski nosacījumi (koku attālums, logu virzieni, augstumi u.c.). Papildus ir jāsagatavo paskaidrojuma raksts par palīgēkas būvniecību (veidlapas ir būvvaldei pieejamas un papildus vajag skici ar šķūņa izmēriem un novietojumu uz zemes gabala.

Tad nu jāsāk bija ar saimniecības ēkas pamatu izveidi. Asis atlikām, ņemot vērā teritorijas nožogojuma līniju.

Atliktas asis

Pareizi, noteikti, būtu saprast, kāda slodze būs no karkasa un jumta, bet mūsu gadījumā vienkārši apjautājāmies cilvēkiem, kas ikdienā nodarbojas ar būniecību. Par pieņemamu noteicām, izmantot oranžās kanalizācijas caurules D160x1000. Mums grunts ir tīra smilts un nav ūdeņi, līdz ar to ar pēdu dikti neiespringām.

Izrokam bedri ar assi centrā
Pamatam “pēdā” iebēru cementu un iemetu dažas saujas lielās šķembas – tīri ķeksītim – šaubos, ka tas ko dos.

Iesēdināju caurules, nolīmeņoju un piebēru no sāniem, lai nostiprina.

Tad aizpildīju ar gatavo maisījumu (Depo par nepilni 2 eur 40kg maiss, kur cements + smilts + mazā šķemba jau sajaukta, atliek tikai pieliet ūdeni un ar mikseri samaisīt. Iekšā ieliku vēl pāris armatūras stiegras, kas arī bija palikušas no mājas būvniecības. Kamēr cements vēl nav sacietējis, saliek iekšā vītņstieņus. Ideja vītņstieņiem bija, ka pieskrūvēšu vainagu – no spečukiem sapratu, ka nav īsti pareizi, jo no zemes būs aukstuma tilts uz vainagu – rasošot kokam iekšā un laika gaitā nopūdēs koksni. Labāk būtu, ja ar leņķiem pieskrūvētu.

Tā kā pa pagalmu dzīvojas bērni, ap šo veidojumu apvilku krāsaino lentu, lai netīšām kāds nuzduras uz stieņiem vai armatūras stabiņiem.

Kad java bija sacietējusi, tad vēlreiz pēc līmeņa nolīdzināja stabiņus (ar fleksi atzāģē, kur vajag).

Pēc idejas pamati gatavi.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s